Mange nye boliger i Kolding i de kommende år

Der skal bygges masser af nye boliger i Kolding i de kommende år. Gennem de seneste fem år er kommunen nemlig vokset med 2.100 indbyggere.

Kolding står over for et regulært byggeboom. Et stærkt stigende befolkningstal skaber nemlig behov for masser af nye boliger i kommunen.

– Særligt i Kolding by er der gang i byudviklingen, og der er virkelig brug for mange boliger. Nogle af de projekter vi har kunne offentliggøre den seneste tid, forventer at stikke spaden i jorden i år, mens andre sætter opgaven i udbud. Så om et par år kan vi for alvor se resultatet af det byggeboom, der i den grad sætter sit positive aftryk på Kolding Kommune anno 2019, udtaler borgmester Jørn Pedersen (V) i anledning af, at kommunen netop har udsendt en pjecen Sammen med erhvervslivet 2019 (PDF).

Siden 2013 er alene byen Kolding vokset med over 3.000 indbyggere, så der nu bor over 60.500 i byen, mens kommunen som helhed er oppe på næsten 93.000 indbyggere.

De seneste to år har da også budt på rekordsalg af byggegrunde. Hvor der i 2016 blev solgt 19 byggegrunde i kommunen, og der i de to seneste år sammenlagt blevet solgt 154 byggegrunde, fremgår det af førnævnte pjece.

Det er ifølge pjecen særligt grunde i Kolding by eller udkanten af byen, der sælges med rekordfart, og byrådet investerer 25 millioner kroner ekstra til byggemodning og opkøb i 2019-2022. For at sikre udvikling i hele kommunen investeres en del af pengene i udvikling af byer og landsbyer uden for Kolding, fremgår det.

Flere store boligprojekter er allerede sat i gang, og flere endnu er på tegnebrættet. Alene på det seneste byrådsmøde i Kolding var tre store boligprojekter under behandling.

Projektet Koldinghave er tegnet af Cebra.
Projektet Koldinghave er tegnet af Cebra.

Blandt andet blev et lokalplanforslag for seks punkthuse i fire-fem etager endeligt vedtaget.

Entreprenørvirksomheden Raundahl og Moesby fra Aarhus vandt sidste år udbuddet om projektet med 61 boliger tegnet af arkitekterne Cebra, der ligeledes har base i Aarhus. Home Kolding Åpark står for salget af boliger i projektet med navnet Koldinghave.

Ved Skamlingsvejen har pensionsselskabet PFA har købt en byggegrund lige over for Marina Syd og med direkte udsigt til Kolding Fjord for at opføre 208 lejligheder i fire boligtårne på hver 14 etager i projektet med navnet Fjordbrynet,

Aart Architects har tegnet de fire højhuse, der kommer til at rumme boliger i forskellige størrelser.

Aart Architects har tegnet de fire højhuse i projektet Fjordbrynet.
Aart Architects har tegnet de fire højhuse i projektet Fjordbrynet.

Der etableres 100 boliger på 80 kvadratmeter med 2,5 værelser, 68 tre-værelses lejligheder på 95 kvadratmeter, 28 fire-værelses lejligheder på 110 kvadratmeter og tolv penthouselejligheder i to etager på 120-180 kvadratmeter med fire værelser eller derover.

Som udgangspunkt bliver en tredjedel af de i alt 208 boliger ejerlejligheder, som dermed sælges fra, mens resten bliver lejeboliger. Der etableres fælles tagetage med orangeri, med direkte udsigt over fjord og Kolding by.

Byggeriet igangsættes i tre etaper, hvor første etape med to boligtårne forventes færdig i begyndelsen af 2021. De to sidste etaper med ét boligtårn i hver etape forventes færdig i slutningen af 2024. Byggeriet af de to første tårne starter i tredje kvartal 2019.

Der planlægges 35 nye boliger ved Tvedvej.
Der planlægges 35 nye boliger ved Tvedvej.

Desuden har ejeren af Tvedvej 145 udarbejdet bebyggelsesplan for flere nye boliger placeret øst for højhusene mellem Tvedvej og Skamlingvejen.

Arkitema har sat stregerne til projektet, som byrådet besluttede at sende i offentlig høring.

Området er i dag ubebygget og skråner fra Tvedvej ned til Skamlingvejen. Der planlægges bygget 35 boliger – på den højeste sydlige del tæt-lav boliger i maksimum to etager og i den lave del ned mod Fjorden etageboliger i op til fire etager.

De tre boligprojekter står dog langt fra alene i kommunen. Eksempelvis er Pierre Ejendomme i gang med bygge 300 boliger, og Birch Ejendomme bygger 75 lejligheder ved Hviidsminde – og har mod på mere i Kolding.

Dertil kommer udviklingen af Marina City, Seguro Managements plan om at omdanne det tidligere hospital på Engstien til blandt andet 50 boliger, flere ungdoms-og familieboliger i Design City i Kolding Åpark, og de 160 nye boliger, som Estate Partners opfører på Cirkuspladsen.

Hvem skal bo i de nye boliger?

Der er endnu flere projekter undervejs, men hvem skal bo i de mange nye boliger i Kolding? Ifølge en analyse fra Exometric (PDF) forventes Kolding Kommune at vokse med med 2.845 borgere over de næste fem år, hvilket skaber behov for 1.300 nye boliger.

Det forventes dog, at der i perioden vil blive bygget omkring 1.900 boliger, så der bliver konkurrence mellem projekterne. Mange af de nye boliger er dog ejerlejligheder i centrale dele af Kolding, og her dækker det nuværende antal boliger slet ikke efterspørgslen.  Således er kun 2 procent af kommunens boliger ejerlejligheder, fremgår det af analysen.

Ser man på befolkningstilvæksten i Kolding, så skyldes den især et fødselsoverskud på godt 900 borgere gennem de seneste fem år, ligesom der er flyttet knap 2.300 flere til Kolding fra udlandet end omvendt. Indvandrerne kommer især fra Rumænien, Polen, Bulgarien, Indien, Syrien, Litauen, Storbritannien og Grønland. Til gengæld flytter flere fra Kolding til andre danske kommuner end omvendt, men den tendens var dog stærkt aftagende i 2018.