Calum bygger nye boliger i Gødstrup ved Herning

En helt ny bydel med masser af nye boliger i Gødstrup ved Herning er på tegnebrættet. Nordjyske Calum står bag projektet ved det kommende supersygehus.

Calum er på vej med nye detailforretninger og nye boliger i Gødstrup ved Herning. Den nye bydel skal fra 2021 skal hjælpe med at servicere de 3.500 ansatte på det kommende supersygehus.

Herning Byråd planlægger i tilknytning til det kommende 140.000 kvadratmter store Gødstrup supersygehus, der åbner i slutningen af 2020, den nye bydel. Og det bliver altså med den nordjyske ejendomsudvikler Calum i en central rolle.

Den nye bydel ved siden af sygehuset skal være et oplagt område for hospitals- og butiksansatte samt hospitalsbesøgende og almindelige tilflyttere at bo og handle i.

I alt bliver der tale om et område på knap 80.000 kvadratmeter, hvoraf godt 33.000 kvadratmeter afsættes til boliger og et centerområde med forretninger.

Nye boliger i Gødstrup bliver et aktiv for Herning

– Med dette projekt etablerer vi de grundlæggende, fysiske rammer for en stor del af hospitalsmedarbejdernes hverdag. Byområdet bliver et aktiv for hele Herning og skal samtidig understøtte og supplere Snejbjerg og Tjørrings funktioner. Vi er, ovenikøbet som de første, med til at forandre en vigtig del af Herningområdet. Det er vi meget stolte af, siger Jakob Axel Nielsen, tidligere sundhedsminister og i dag administrerende direktør hos Calum.

Den nye bydel kommer til at ligge blot 200 meter syd for Gødstrup Regionshospital og i umiddelbar nærhed af den nye motorvej mellem Herning og Holstebro. Kommende beboere, der flytter til fra Herning centrum, Holstebro og omegn og skal arbejde i området, vil kunne gå på arbejde på et par minutter.

– Først opfører vi mod øst et centerområde med to dagligvarebutikker på hver op til 1.500 kvadratmeter. Her placeres også en tankstation og vaskehal samt en café eller restaurant. De første etaper skal være færdige i 2021. På grund af den korte afstand vil mange finde det nemt at bruge i hverdagen. Centerområdet bliver på op til seks etager og kommer til at rumme et vartegn for området. Ovenpå butikkerne etablerer vi knap 6.000 kvadratmeter lejligheder til blandt andre læger og sygeplejersker. Det bliver med udsigt ud over et dejligt naturområde med en grøn lavning. Her samler vi områdets regnvand for at undgå oversvømmelser, forklarer Jakob Axel Nielsen.

Parcelhuse på 250 kvadratmeter

Senere påbegynder Calum længere mod vest et område på i alt 7.000 kvadratmeter parcelhuse på op til 250 kvadratmeter stykket i to eller tre etager. Beboerne får mulighed for selv at vælge hustype blandt flere forskellige størrelser og designs. Calum bebygger desuden et tredje område på sammenlagt 17.000 kvadratmeter med rækkehuse i to eller tre plan.

Gødstrup-projektet afventer i øjeblikket en godkendelse af det lokalplanforslag, som Herning Kommune har sendt i høring. Høringen ventes afsluttet den første september. Herefter skal Museum Midtjylland undersøge området, før Calum får grønt lys til at gå i jorden.

Muligt erhvervsområde

Endelig har Calum mulighed for senere at udvikle et erhvervsområde mod nord i første række til Holstebromotorvejen. Indtil videre er der kun vedtaget en rammeplan, som firmaet ikke kan bygge efter. Men Calum kan på et senere tidspunkt indhente et tillæg til lokalplanen, der giver ret til at opføre erhvervsejendomme.

– Gødstrup Regionshospital bliver et enormt, pulserende område med mange mennesker. Derfor vil det være en helt naturlig forlængelse senere at placere virksomheder, som kan servicere hospitalet og dets ansatte, professionelt som privat. For eksempel via et patienthotel, vaskeri, en ejendomsmægler og et sted at dyrke fitness. Den gode motorvejsforbindelse giver mulighed for at tiltrække erhvervsfolk, der nyder godt af dette.