Der er fuld gang i byggeriet af almene boliger i Nordhavn. Byggeriet Orienten i Århusgadekvarteret er på knap 14.000 kvadratmeter og kommer til at bestå af 98 almene boliger, ni almene ungdomsboliger og 24 boliger for borgere med særligt behov. Desuden bliver der opført en integreret daginstitution og flere erhvervslejemål.

Byggeriet er det første almene nybyggeri i Århusgadekvarteret. Der vil kun blive cirka syv procent almene boliger. Det skyldes, at planlovskravet, som siden 2015 har givet kommunen mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger i byens nye boligkvarterer, endnu ikke var trådt i kraft, da byggeriet i Århusgadekvarteret blev planlagt.

– Nu kommer der endelig almene boliger i Århusgadekvarteret, og det er godt. Men vi skal have mange flere almene boliger, så vi også fremover kan sikre, at der er plads i byen til dem uden den allerstørste tegnebog. Derfor er jeg så glad for, at vi nu har mulighed for at stille krav om, at hver fjerde ny bolig i København skal være almen, siger overborgmester Frank Jensen.

Lejlighederne i Orienten vil være fra to til fire værelser og spænde fra små studieboliger til store toetagers rækkehuse. De små ungdomsboliger på 35 kvadratmeter vil koste 3.200 kroner om måneden, mens de store familieboliger på gennemsnitligt 100 kcadratmeter vil have en husleje på cirka 9.000 kroner. Da det er lavenergi-byggeri, vil varmeregningerne være lave.

Byggeriet forventes klar til indflytning i slutningen af 2019

Fakta om de nye almene boliger i Nordhavn

• Bygherre: Boligselskabet Domea København
• Udlejning og drift af de almene boliger: Domea.dk
• Hovedentreprenør: JCN Bolig
• Totalrådgiver: KHS Arkitekter med Dorte Mandrup Arkitekter, BOGL Landskab og Dines Jørgensen
• Byggeriet bliver bæredygtighedscertificeret og certificeret efter den nye DGNB-standard af organisationen Green building Council Denmark. Det betyder, at bygningen lever op til energistandarder, der først er gældende fra 2020.
• Der etableres grønne fællesarealer i forskellige størrelser, som understøtter beboernes forskellige behov.

Fakta om almene boliger og ungdomsboliger
• Københavns Kommune har siden 2011 afsat over 400 millioner kroner i almen grundkapital til opførsel af cirka 3.350 almene ungdomsboliger. Yderligere cirka 800 millioner kr. er afsat til 3.200 almene familieboliger.
• Københavns Kommune har lempet kravene til ungdomsboligbyggeri i kommuneplanen, særligt i forhold til krav om parkeringspladser og friarealer, så det bliver lettere at opføre ungdomsboliger.
• Private investorer har opført cirka 2.000 private ungdomsboliger siden 2010, og yderligere 1.000 private ungdomsboliger forventes opført i 2017. Der er stor interesse fra det private marked i at opføre ungdomsboliger i København.
• Mere information om Københavns Kommunes ungdomsboliger og opskrivning: kk.dk/ungdomsbolig.