Arkitekturpris til nyt højhus på Grønttorvet i Valby

Mangor & Nagel i samarbejde med Tegnestuen Lokal sat stregerne til nyt højhus på Grønttorvet i Valby. Tårnet har vundet prestigefykdt pris.

På Grønttorvet i Valby har Mangor & Nagel i samarbejde med Tegnestuen Lokal tegnet Amaryllis Hus for FB Gruppen. Med sine 15 etager rager bygningen godt op i landskabet. Alligevel er det ikke en bygning, der gør stort væsen af sig som så mange andre højhuse. Den blander sig næsten ubemærket ind i omgivelserne med sine klare former, røde tegl og grønne planter. Det er med andre ord et højhus, der fremfor at stjæle opmærksomheden udadtil fokuserer på at skabe unikke boliger med integrerede haver og fantastisk dagslys.

Det er blandt andet de kvaliteter, der sikrede Amaryllis Hus priser fra Københavns Kommune i kategorierne “Gode og smukke bygninger samt bymiljøer” og “Publikumspris for smukt byggeri” den 10. april 2019 på Københavns Rådhus, hvor Amaryllis Hus var nomineret i samme kategorier som projekter fra BIG, CF Møller, Lundgaard & Tranberg og Arkitema.

– Det går ikke at plastre byen til med højhuse, der alle skriger på opmærksomhed. Der er kun plads til enkelte af denne type bygninger, hvis vi vil bevare byens sammenhængskraft. Derfor skal vi også kunne skabe homogen arkitektur i højden. Arkitektur, der kan genkendes som netop det, det er: Boliger, vi kan bo, leve og trives i. Det har vi gjort med Amaryllis Hus, siger kreativ chef i Mangor & Nagel, Claus Smed Søndergaard.

– Udtrykket i Amaryllis Hus er inspireret af Grønttorvets industrielle og kulturelle fortid. Da vi tegnede Amaryllis Hus, som et af de første byggerier på Grønttorvet var det vigtigt for os at skabe en arkitektur, som der kunne bygges videre på i udviklingen af Grønttorvet med afsæt i stedets kulturarv. Vi har skabt et hus, hvor et veldefineret formsprog styrkes af delvist indeliggende altaner og haver i højden, som er forskudt i forhold til hinanden. Ved at forskyde altanerne har vi skabt boliger med de bedst mulige dagslysforhold og en særlig udsigt til de mange hængende haver, tilføjer Partner Morten Bang fra Tegnestuen Lokal.

Projektet blev undfanget i en konkurrence udskrevet af FB Gruppen, hvor nyetablerede tegnestuer fik mulighed for at byde ind på det attraktive projekt. Tegnestuen Lokal vandt konkurrencen, og dette blev startskuddet til et frugtbart samarbejde med Mangor & Nagel. De to tegnestuer udviklede og detaljerede projektet sammen, hvilket resulterede i spændende og innovative løsninger i et klart og enkelt formsprog.

– Dynamikken mellem Mangor & Nagels omfattende erfaring inden for boligbyggeri og vores uprøvede og måske vilde ideer var en fantastisk kombination, der tilvejebragte et resultat, som både rummer det nytænkende og det solide. Vi håber, at præmieringen kan være et incitament til, at flere bygherrer og mere etablerede rådgivere inviterer mindre tegnestuer indenfor, da vi nu kan se at det også er gavnligt den anden vej, siger partner Christopher Carlsen fra Tegnestuen Lokal.

– Prisen viser, at vi har knækket nødden i forhold til at tegne højhuse, der alligevel er i øjenhøjde med det omgivende lokalområde og med de mennesker, der skal leve i og med dem. Det er et vigtigt greb i en tid, hvor vi står foran at skulle udbygge byen uden at gå på kompromis med den følelse af nærvær, som København er så rig på, og som vi bør værne om, tilføjer Bente Andersen, administrerende direktør i Mangor & Nagel.

Samlet omfatter Amaryllis Hus 83 ejerlejligheder fordelt på bebyggelser i henholdsvis fem, seks og 15 etager. Lejlighederne med to-fire værelser fordelt på mellem 65 og 146 kvadratmeter er alle solgt.

Alle lejlighederne i Amaryllis Hus er designet til at kunne tilpasses beboernes behov – både nu og i fremtiden. Store stuer kan underopdeles og give flere værelser. Amaryllis Hus kan derfor både danne rammen om den perfekte egoistbolig med udsigt over by og park og om den store familie med op til fem værelser.