Nu kommer der igen liv i den tidligere Fakta-bygning i Dalumcentret. Håndværkerne er rykket ind og er lige nu ved at omdanne 1.000 kvadratmeter med flere end 300 reoler og stande.

De skal være klar til borgernes loppefund, som andre får mulighed for at købe, når loppesupermarkedskæden Kirppu åbner den tolvte butik i Danmark. Det sker lørdag den 20. april klokken 10 i Dalumcentret på Dalumvej 42, hvor også Kvickly og Arbejdernes Landsbank holder til.

Og det plejer at gå festligt for sig med konfettikanoner og balloner, musik og god stemning, når Kirppu åbner en butik. Mens de voksne kan få kaffe eller en fadøl, er der sodavand til børnene, som også kan hilse på loppen Loui, der går rundt i butikken og hygger om gæster og kunder.

Genbrug er sund fornuft

Ved de tidligere Kirppu-butiksåbninger har menneskekøen været massiv uden for butikkerne. Forventningerne til åbningen i Dalum er lige høje som i Roskilde, hvor menneskekøen startede længe før åbningen og strakte sig rundt om bygningen.

Kirppu åbner i Odense.
Kirppu åbner i Odense.

– Over hele landet oplever vi stor interesse og stigende efterspørgsel på kvalitetsgenbrug. Brug-og-smid-væk-kulturen er blevet afløst af sund fornuft og miljøbevidsthed. Vores kunder giver udtryk for, at de ønsker at tænke klima og miljø ind i forbruget samtidig med, at de kan gøre en god handel i forhold til at købe nyt, fortæller direktør Morten Bøjland fra Kirppu.

Noget tyder på, at det populære genbrugskoncept har bidt sig fast i Danmark. Konceptet adskiller sig fra både loppemarkeder og genbrugsbutikker ved, at alle kan leje en stand i en butik, hvor der er personale, som sælger varerne. Ved hjælp af stregkoder registreres salget, og sælgeren bliver afregnet direkte fra Kirppu.

– Da vi startede, turde vi slet ikke håbe på den succes, som Kirppu har opnået. Men som iværksætter er det en helt fantastisk følelse at ramme et behov i markedet, som så mange tydeligvis har glæde af, fortæller Morten Bøjland, der er glad for de mange opfordringer, der er strømmet ind for at åbne på Fyn.

Ligesom Kvickly, der også ligger i Dalumcentret, har Kirppu åbent syv dage om ugen, og med Odense ZOO få hundrede meter væk er der mulighed for at få nogle hyggelige timer med indkøb og oplevelser for familier, gæster og handlende.

Loppe på finsk

Idéen til loppesupermarkedet opstod i 2012, hvor Morten Bøjland og Claus Andreassen, sad over en middag og talte om forskellige forretningskoncepter. Morten Bøjland havde hørt om et genbrugskoncept i Finland, som kunne være interessant at tilpasse til det danske marked. De tog til Finland og blev så betaget af konceptet, at de valgte at starte deres første loppesupermarked i Hillerød i 2014. De døbte konceptet Kirppu, der betyder loppe på finsk.

Fakta om Kirppu

• Kirppu betyder loppe på finsk og blev efter inspiration fra Finland etableret i Danmark i 2014, hvor det første ”loppesupermarked” åbnede i Hillerød.

• I dag har kæden genbrugsbutikker i Frederikssund, Herlev, Herning, Holstebro, Hillerød, Kalundborg, Kolding, Næstved, Ringsted, Slagelse, Roskilde samt snart Odense og Nykøbing Falster. Butikkerne er typisk mellem 800-1.200 kvadratmeter, og hver butik rummer omkring 300 stande, der kan lejes fra en uge ad gangen og alle de uger, man ønsker.

• Konceptet adskiller sig fra både loppemarkeder og genbrugsbutikker ved, at alle kan leje en stand i en butik, hvor der er personale, som sælger varerne. Det har over 30.000 kunder benyttet sig af siden åbningen af den første butik. Ved hjælp af stregkoder registreres salget, og sælgeren bliver afregnet direkte fra Kirppu. Kunden kan følge sit salg online på ”Mit Kirppu”

• Kirppu beskæftiger 150 medarbejdere og omsætter for cirka 150 millioner kroner om året.

• Kirppu’s butikker sælger over tre millioner loppefund om året.