Schmidt Køkken i Odense har som de eneste i Europa både bæredygtige materialer, produktion og forbrug.

– Det er helt naturligt for os at tænke det bæredygtige ind i alt, vi laver, fortæller Jacob Skjødt fra Schmidt Nordic, der er Schmidts hovedkontor i Skandinavien

Bæredygtighed er blevet lidt af en trend, og de fleste danske virksomheder har efterhånden bæredygtighed som en del af deres CSR-politik. For Schmidt Køkken er det ikke bare en døgnflue, der kan brande virksomheden, eller en luksus man kan tage for givet, men en uundgåelig og vigtig indsats.

– Det handler kort og godt om at tage ansvar for, hvad man sætter i verden. Vi mener, at det er uansvarligt kun at gøre det, der er et decideret lovkrav fra politikerne. Når klimaforandringerne for alvor rammer, kan man ikke stå måbende og overrasket tilbage med hænderne i lommen. Vi ved alle godt, at den grønne omstilling er afgørende, og at det er NU, vi alle skal rykke, for at det nytter. Så nytter det ikke noget at sidde og gemme sig bagerst i bussen, fortæller Jacob Skjødt.

Selvom virksomheder og organisationer i særdeleshed pålægges et stort ansvar, kan og bør forbrugerne også gøre noget, mener Jacob Skjødt.

– Det nytter naturligvis ikke noget, at virksomhederne omstiller sig, hvis ikke befolkningen bakker op om det og ændrer deres vaner – herunder deres købsvaner. Bliver man ved med at bakke op om virksomheder, der tager fripas på klimakontoen, så bliver de ved med at producere nyt på samme måde. Det sælger jo, så hvorfor lave det om? Derfor er min opfordring virkelig, at du som forbruger tænker over dit valg, og hvordan det påvirker miljøet, siger han.

Bæredygtig fra jord til bord

Hvad betyder det så at være bæredygtig, når man sætter handling bag ordene? For køkkenforhandlerne hos Schmidt betyder det, at der er krav fra træet bliver fældet, til det lander hos kunden. Al deres træ kommer fra bæredygtig skovdrift, hvor der ikke fældes mere træ, end der vokser. Herefter bruger de lokale leverandører, når det er muligt, for at undgå unødig transport med tomme vogne, der belaster miljøet.

– Hos os er der ikke noget, der går til spilde. “Genbrug er guld” har en helt ny og bogstavelig betydning, når vi udelukkende bruger det træ, der er tilovers fra produktionen, til at varme vores fabrikker og hovedkontoret op. Derudover er det solceller, der forsyner fabrikkerne med lys og elektricitet, og vi opsamler regnvand, vi kan bruge i rengøringen. På den måde er vi alle i virksomheden med til at sikre, at det til sidst bliver et køkken med god samvittighed, der skaber glæde i danskernes hjem, forklarer indehaveren.