Sjældne guldskåle fra Siams konge på auktion hos Bruun Rasmussen

To guldskåle fortæller historien om danskeren, der endte med at blive den siamesiske konges fortrolige rådgiver og nære ven. På sommerens Traditionelle Auktion i Bredgade vender Bruun Rasmussen blikket mod Fjernøsten med en lang række spektakulære asiatiske kunstgenstande fra skandinaviske samlinger.

Højdepunktet på sommerens auktion over kunst og antikviteter fra Asien er to thailandske guldskåle fra Siams konge. De bærer på fortællingen om den driftige dansker, admiral, forretningsmand og politiker, Andreas du Plessis de Richelieu (1852-1932), som blev en af Kong Chulalongkorns (Rama V) allernærmeste rådgivere og fik meget stor indflydelse på udviklingen af det moderne Thailand.

Den siamesiske konge forærede de pragtfulde guldskåle til Richelieu i henholdsvis 1893 og 1902. Den første, en stor pragtskål, fik danskeren, da han modtog den højeste siamesiske adelstitel, Phya Pan Tong. Den anden, en lotusformet guldskål, var en farvelgave, kongen gav Richelieu, da han efter 25 år i Siam besluttede at vende hjem til Danmark sammen med sin familie. Kongens personlige inskription vidner om, at han ikke alene takkede en dygtig rådgiver, men også en højt værdsat ven.

“Til hans excellence Phya Cholayutyothin i kærligt minde og som et tegn på den højeste agtelse for gammelt bekendtskab og oprigtigt venskab.”

Leder af Bruun Rasmussens afdeling for asiatisk kunst, Ralph Lexner, kalder de thailandske skåle for meget sjældne.

– Dels er det helt usædvanligt, at vi ser asiatisk kunsthåndværk i rent guld, dels er det sjældent, at gaver fra en konge kommer ud i fri handel – og så er selve den fortælling, der følger med skålene, jo helt fantastisk i sig selv, siger han.

Auktion: Den 28. maj klokken 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: Den 23.-27. maj på samme adresse

Læs mere om admiral Andreas du Plessis de Richelieu
Se hele auktionens udvalg af asiatiske kunstgenstande