Særkollektion fra Ikea: Afrikansk boligdesign

Ikea er klar med et bud på afrikansk boligdesign. Møbelgiganten har inviteret ti afrikanske designere, arkitekter, kunstnere og møbeldesignere til at give deres bud på, hvad der kendetegner moderne, afrikanske ritualer. Resultatet er særkollektionen Överallt.

Særkollektionen Överallt fra Ikea inviterer til udendørs sammenkomster, plads til personlighed og plads til at skabe bedre vaner – sammen. Det skriver Ikea i en pressemeddelelse.

Historien bag Överallt begyndte, da Ikea for et par år siden gik sammen med Design Indaba, et globalt, kreativt netværk og en online publikation, for at lære mere om, hvad der sker på den afrikanske designscene lige nu.

Det blev begyndelsen på et samarbejde mellem fem in-house designere fra Ikea og et hold af ti afrikanske kunstnere, designere, og arkitekter med en fælles mission om at udforske moderne afrikanske ritualer i urbane miljøer. Resultatet er særkollektion, Överallt, der indeholder møbler, tekstiler og porcelæn i bæredygtige materialer.

– Överallt er et godt eksempel på Ikeas nysgerrige tilgang til design og mødet med kulturer. Kollektionen rummer smukke designs, hvor et moderne formsprog kombineres med traditionelt håndværk, fortæller Sofie Kragh Ingvorsen, der er kommerciel PR-ansvarlig for Ikea Danmark.

Överallt byder blandt andet på et udendørs møbelsæt af eukalyptus i en poetisk buet form, skabt til at mødes over et måltid under åben himmel. Det ledsages af en støbejernsgryde til lækre simreretter og et smukt sæt af stentøj til servering.

Desuden rummer kollektionen en loungestol og væghylde, som samles helt uden brug af skruer, søm og lim, samt tasker og puder produceret af restproduktionen af chipsposer. Det er to afrikanske designere i den lille start up, Reform Studio, der har samarbejdet med Ikea om designet af de bæredygtige tasker og puder. For dem var designet ganske naturligt.

– Siden vi var helt små, har vi lært at genbruge og aldrig lade noget gå til spilde. Det mindset har vi taget med os, og er i dag blevet til en livsstil og en levevej, fortæller de to designere Hend Riad & Mariam Hazem, Reform Studio.

Særkollektionen Överallt lander i Ikeas varehuse den 10. maj 2019 og er til salg i en begrænset periode.