Sådan sparer du på ressourcerne, når du bygger til

Hvis du står over for et renoveringsprojekt eller er ved at bygge ny carport, er der mange ting, du kan gøre for sikre, at gode materialer ikke går til spilde, og energiforbruget ikke løber løbsk.

Ofte ender overskydende mursten eller rester fra det nye gulv med at blive smidt ud, når den nye garage står klar, eller sommerhuset er renoveret.

Men det er både dyrt og skidt for miljøet, når brugbare byggematerialer ryger til storskrald. I en gratis pjece fra blandt andet Dansk Byggeri er der gode råd at hente.

– Hvis du vil spare på ressourcerne i din byggeproces, handler det i første omgang om kun at købe de nødvendige mængder og længder, så du for eksempel ikke står med alt for meget overskydende træ, når det nye gulv er lagt. Det kræver en god planlægning, hvor man på forhånd regner ud, hvor meget der skal købes ind. Det kan være svært at ramme helt præcist, og får man alligevel købt for meget, kan man med fordel genbruge materialerne til andre byggeprojekter, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Simon Stig-Gylling.

Det er også vigtigt, at man overvejer, hvordan man kan spare på ressourcerne og energien i det færdige byggeri.

– Du kan for eksempel sikre, at dit hjem er ordentligt isoleret, så varmen ikke fosser ud. Ligesom det har betydning for energiforbruget, hvor mange vinduer der er i bygningen, og hvor de er placeret. Hvis dine vinduer er placeret mod syd, kan det give gratis energi, der betyder, at du kan spare på varmen fra radiatoren, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Simon Stig-Gylling.

Du kan finde flere gode råd til at bygge bæredygtigt her.