Urbanisering gør lejligheder mere populære

Voldsom beboervækst i lejligheder de sidste 10 år skyldes urbanisering, mens antallet af beboere i parcelhuse har været uændret, lyder vurderingen fra Nybolig.

Markant flere vælger at bo i etagebyggeri. Siden 2010 antallet af personer i Danmark, der bor i etagebyggeri, nemlig steget med 13,7 procent eller fra 1.647.407 personer i 2010 til 1.873.360 personer i 2019. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Ingen andre boligkategorier pånær sommerhuse har i perioden oplevet en lignende vækst. Samlet set er antallet af registrerede personer i danske boliger steget med 5 procent fra 2010-2019, hvor andelen, der bor i parcelhuse er helt uændret. Godt 3 millioner bor i parcelhus.

– De ekstra personer, der er registreret i en bolig de sidste 10 år, er stort set alle sammen endt med at bo i etagebyggeri, hvilket viser, at byggeriet i og omkring de store byer har været ret omfattende. Godt halvdelen af de ekstra beboere i etagebyggeri findes således alene i Hovedstaden, siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig.

Han mener, at væksten i etagebyggeri hænger nøje sammen med urbaniseringen.

– Vi kan ikke komme uden om, at de store byer er populære at bo i på grund af job –og uddannelsesmuligheder, og da der på grund af de store byers høje grundpriser fortrinsvist bygges i højden, vil vi se mange nye beboere vælge lejligheder, siger Peter J. Mattsen.

En anden boligkategori, som har oplevet beboervækst, er sommerhuse, hvor godt 7.000 flere personer siden 2010 har valgt at bruge sommerhuset som helårsbolig. En stigning på 22,5 procent.

– Vi har i høj grad helårsisoleret og indrettet vores sommerhuse, så de kan bruges hele året, og samtidig er reglerne for at bruge sommerhuse som helårsbolig blevet lempet, så vi nu ser en langt højere anvendelsesgrad, især blandt seniorer, siger Peter J. Mattsen.