Udsigt til faldende aktivitet på boligmarkedet

Boligkøberne varsler faldende aktivitet på boligmarkedet ifølge stor måling fra YouGov og Home - færrest med købsplaner i mere end et år.

Året er startet med det bedste boligsalg i årtiet for både villaer og sommerhuse, men det næste halve år kan blive mindre travlt for ejendomsmæglerne, viser et nyt køberbarometer fra YouGov og Home. Pilen peger i retning af faldende aktivitet på boligmarkedet, viser barometeret.

13 procent af danskerne svarer i den repræsentative måling blandt cirka 2.000 personer, at de har planer om at købe bolig i andet halvår af 2019. Det er færre end for et kvartal siden, hvor 15 procent havde købsplaner.

Det er ligeledes færre end samme tid for et år siden. Ved indgangen til juli 2018 lå andelen af køberne ligeledes på 15 procent.

– Det er i sig selv ikke usædvanligt, at interessen falder en smule fra foråret og til starten af sommeren, men interessen er den laveste i fem kvartaler, så det kan indikere, at køberne træder en smule på bremsen, siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Fald for villaer og sommerhuse

Det er planerne for villa- og sommerhuskøb, der er faldet det seneste kvartal. Lejlighedsplanerne ligger igen på 5 procent, mens villaer falder fra 7 procent til 5 procent og fra 3 procent til 2 procent for sommerhusene.

Målingen er gennemført efter den seneste måneds rentefald, hvor den faste rente er gået fra 1,5 procent til 1 procent. For et år siden var renten 2 procent.

– Den ekstra lave rente ser altså ikke ud til at tilføre ekstra brændstof til boligmarkedet, siger Michael Dalsager.

– Det er salget af huse og sommerhuse, der har løftet stemningen på boligmarkedet de seneste to-tre år, mens lejlighedssalget er dykket. Barometeret tyder på, at huseffekten klinger en smule af, og at interessen for lejlighederne har fundet et nyt leje, siger Michael Dalsager i Home.

Til gengæld har lejlighedssalget – ikke mindst i København – genfundet formen de seneste tre måneder, viser tal fra Boligsiden.dk.

De 13 procent med købsplaner svarer til samme interesse som for to år siden.

– 13 procent af danskerne med boligkøbsplaner er fortsat et godt leje at være på, vi har bare været vidne til en ekstra stor interesse i en periode, siger Michael Dalsager.

Interessen for boligkøb lå ifølge køberbarometeret højest tilbage i fjerde kvartal 2018, hvor 16 procent af danskerne svarede, at de ville købe bolig det næste halve år.

– Køberne viste en stor interesse for boligkøb, og det er bekræftet efter et rigtig godt boligsalg første halvår af 2019, siger Michael Dalsager.

Køberbarometeret er gennemført hvert kvartal siden andet kvartal 2017 af YouGov for Home.