Vinteren og det tidlige forår har været overraskende travl på boligmarkedet, og det kvartalsvise køberbarometer fra YouGov og Home peger på, at den store interesse for boligkøb fortsætter ind i foråret og sommeren.

Hele 15 procent af danskerne svarer nemlig i den repræsentative måling blandt 2.000 personer, at de har boligkøbsplaner det næste halve år. For et år siden var det kun 12 procent af danskerne.

Sommerhusene er mere efterspurgte

Det er i høj grad sommerhusene, der får køberbarometeret til at stige i år. Der er tre gange så mange danskere, der planlægger at købe sommerhus det næste halve år. Interessen er steget fra 1 procent i andet kvartal 2018 til 3 procent ved indgangen til april i år.

Den store interesse for sommerhus er set fra årets start, og marts 2019 var Home-kædens bedste marts for sommerhussalg siden 2007.

Også køb af “anden type bolig” er steget fra 1 procent til 2 procent, og det dækker sandsynligvis over en stor interesse for andelsboliger.

Interessen for køb på helårshus og ejerlejlighed holder sig på samme niveau som sidste år med henholdsvis 6 procent og 5 procent af danskerne.

– Vi har også haft flere fremvisninger af huse, lejligheder og især sommerhuse i årets start. Køberbarometeret tyder på, at boligkøberne vil være godt aktive i foråret og henover sommeren, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Lys over lejlighedsmarkedet

Køberbarometeret kaster nyt lys over lejlighedsmarkedet, der har mistet fart de seneste år, og svarene viser, at interessen for lejlighedskøb holder sig på et stabilt leje

– Der er godt nok solgt færre lejligheder end i starten af 2018, men lejlighedskøberne svarer ifølge barometeret, at de ikke har skruet ned for købsplanerne, og det er et positivt signal. Køberne har fået mere at vælge imellem, og sælgerne er villige til at forhandle mere om tingene. Det kan skubbe til handlerne de kommende måneder, siger Michael Dalsager.

Ifølge Home er den seneste tids rentefald og megen omtale i medierne noget, der bemærkes af køberne og boligejere generelt.

– Det er ekstremt billigt at låne til bolig, uanset om det er med kort eller lang rente. Det har køberne i den grad fanget, siger Michael Dalsager.

Køberbarometeret fra YouGov og Home dækker over køberplaner i forskellige grader. 58 procent svarer, at de allerede aktivt søger eksempelvis på nettet, mens 42 procent siger, at de ikke er aktivt boligsøgende endnu.

Fakta: Boligkøberbarometer andet kvartal april 2019

  • 15 procent vil købe bolig det næste halve år, heraf 6 procent hus/rækkehus, 5 procent lejlighed, 3 procent sommerhus/fritidsbolig, 2 procent anden type bolig, 85 procent siger nej til boligkøb.
  • Tallet summerer til 16 procent fordi mellem 1-2 procent svarer, at de har planer om at købe flere forskellige boliger.
  • Der er fremgang i interessen blandt købere i alle aldersgrupper – med undtagelse af folk i 50’erne, der holder status quo på 10 procent i forhold til samme tid sidste år.
  • Det er de unge under 30, der har flest boligkøbsplaner. Hele 30 procent i aldersgruppen svarer, at de vil købe bolig i løbet af et halvt år – det var omtrent det samme, 28 procent, som sidste år. 61 procent af dem er allerede aktivt boligsøgende.
  • Folk i 30’erne har næstflest med købsplaner, 21 procent mod 17 procent for et år siden.
  • I 40’erne ses den største fremgang, hvor 5 procentpoint flere har boligplaner end for et år siden. 13 procent svarer nu, at de vil købe bolig mod 8 procent for et år siden
  • Det tynder ud i købsplanerne, jo ældre folk bliver. Kun 5 procent af dem over 60 år er eller skal på boligjagt. Det var 3 procent for et år siden.

Kilde: Home Køberbarometer, YouGov for Home, april 2019