Markant stigning i udbuddet af ejerlejligheder i de store byer

Udbuddet af ejerlejligheder er steget markant i København, Aarhus og Aalborg gennem det seneste år. I Odense er tendens knap så udpræget.

Udbuddet af ejerlejligheder i de store byer er steget markant siden januar 2018. Det samme gælder udbudstiderne. Ved udgangen af januar har en ejerlejlighed i København i gennemsnit stået til salg i 128 dage. Det er 17 dage længere end på samme tid sidste år. Huse i København By har stået til salg 30 dage længere end for et år siden. Det viser nye tal fra Finans Danmark for Boligudbudsstatistikken (PDF) for januar.

– Københavnerne har været vant til, at boligerne bliver solgt rigtig hurtigt, men nu skal sælgerne væbne sig med lidt mere tålmodighed end tidligere. De seneste måneder er udbudstiderne steget til det højeste niveau i næsten to år, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

– Vi har set lignende stigninger før, senest i 2016 og 2017, men udbudstiderne i København er stadig lave i forhold til resten af landet. Men det er en markant udvikling, og Københavnerne skal måske vænne sig til, at boligerne ikke bliver taget af hylderne i samme tempo som tidligere, uddyber hun.

I Aarhus og Aalborg er udbudstiderne på ejerlejligheder også steget – de er henholdsvis 17 og 27 dage højere end for et år siden.

– De længere udbudstider i de store byer hænger sammen med, at der er kommet flere ejerlejligheder til salg, som køberne kan vælge imellem. Og det har også lagt en dæmper på de høje prisstigninger, som vi har set på især ejerlejligheder de seneste år, siger Ane Arnth Jensen.

Udbuddet af ejerlejligheder i de store byer stiger over hele linjen

I København var der i januar i år 2.472 ejerlejligheder til salg mod 1.652 i samme måned i 2018. Det svarer til en stigning i udbuddet af ejerlejligheder på knap 50 procent. Udbudspriserne på ejerlejligheder er steget fra 47.223 kroner per kvadratmeter i januar 2018 til 48.172 kroner per kvadratmeter i januar 2019, hvilket svarer lige godt 2 procent.

I Aarhus, Odense og Aalborg er antallet af udbudte lejligheder steget med henholdsvis 40, 12,5 og 52 procent. I Aarhus er udbudspriserne steget med 1,2 procent fra 35.009 kroner per kvadratmeter i januar 2018 til 35.426 kroner per kvadratmeter i januar 2019. I Odense er priserne i samme periode steget med 6,9 procent fra 24.081 kroner per kvadratmeter til 25.744 kroner per kvadratmeter. I Aalborg er priserne til gengæld faldet med 2,1 procent fra 26.233 kroner per kvadratmeter til 25.687 kroner per kvadratmeter.

For parcel- og rækkehuse rundt om i landet er historien en anden – her er udbudstiderne samlet set faldet. Et gennemsnitligt dansk hus har i dag stået til salg i 268 dage, altså knap ni måneder. Det er 20 dage kortere end for et år siden.

– Der er stadig gang i boligmarkedet, når man kigger uden for de store byer. Og det er en god nyhed for familier, der vil sælge hus der. De skal ikke længere skal regne med at vente lige så længe som før, når de skal sælge deres hus, siger Ane Arnth Jensen.