Spar penge i skat ved at sælge huset til familiemedlem

Du kan spare penge i skat ved at sælge huset til et familiemedlem. Men muligheden bort falder snart.

Normalt foregår et boligsalg på den måde, at man kontakter en ejendomsmægler, laver en formidlingsaftale, sætter et skilt i jorden og annoncerer boligen, indtil en køber skriver under og bliver den nye, glade ejer, men sådan går det langt fra altid.

Og det er ikke, fordi at boligejere vælger nye smarte digitale løsninger, som selv kan klare alle facetterne i et boligsalg. Nej, boligerne sælges i større og større udstrækning fra familiemedlem til familiemedlem.

De sidste fem år er antallet af såkaldte familieoverdragelser, hvor et familiemedlem køber en bolig af et andet familiemedlem, nemlig steget fra 9.608 boligsalg i 2014 til 12.499 i 2018, en stigning på 30 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Og det kan der være en rigtig god grund til, mener Nybolig.

– For det første er der betydelige beløb at spare i skat, hvis man køber en bolig af et nært familiemedlem, fordi man i mange år har kunnet købe boligen til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, som i de fleste tilfælde har været ret lav i forhold til den reelle handelspris, siger Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard.

Mange familieoverdragelser sker ifølge ham nemlig i forbindelse med arv.

– Hvis ens forældre for eksempel ejer en bolig, som er gældfri og man arver den efter deres død, vil man skulle betale arveafgift af hele beløbet, men forskudsarver man den i god tid ved at udnytte de 15 procent, kan man reelt undgå at betale skat, men den mulighed står til at bortfalde snart, hvorfor vi tror, at vi vil se en nedgang i antallet af familieoverdragelser fremover, siger Thomas Hovgaard.

Selv med de nye og mere retvisende ejendomsvurderinger kan det dog stadig lade sig gøre at undgå at betale skat af en bolig, som man en dag skal arve.

– Man skal blot være ude i god tid, da man skal bruge en del flere år til at arve boligen på forskud. Man kan med de nuværende regler nemlig stadig give skattefrit arveforskud på 65.700 kroner om året pr barn, siger Thomas Hovgaard.