Hjælp til at forstå tilstandsrapporten

Tilstandsrapporter kan være en svær kamel at sluge med mange nye ord og begreber. Her er lidt hjælp til at forstå tilstandsrapporten.

Det er en rigtigt god idé at få hjælp til at forstå tilstandsrapporten. Næsten 50 procent giver fortabt over for de byggetekniske fagbegreber i tilstandsrapporten. Det samme er tilfældet med anmærkningsskalaen, K0, K1, K2 og K3. Og hele 40 procent misforstår tilstandsrapporten.

I sidste ende kan det betyde, at bolighandlen kan blive en mindre god oplevelse for både sælger og køber. Derfor har RealMæglerne introduceret RealSyn, som er et digitalt tillæg til tilstandsrapporten.

– Målsætningen med RealSyn er åbenlys og enkel. ”Ingen overraskelser – Hos os forstår alle tilstandsrapporten”, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne.

– Vores mål er, at alle forstår tilstandsrapporten, fordi det sikrer den bedst mulige bolighandel. Større indsigt og viden vil komme begge parter til gode.

Et konkret prisoverslag

RealSyn er blevet til i samarbejde med hussyn.pro, og er et digitalt tillæg til tilstandsrapporten, der forklarer fagbegreberne og husets fejl og mangler. Ved hjælp af uddybende tekst og billeder tydeliggør RealSyn, hvad der bliver skrevet om – og præcis hvor de eventuelle fejl og mangler er i huset.


Sammen med forklaringen følger et konkret prisoverslag, der uddyber, hvad det koster at få udbedret de enkelte fejl og mangler.

Forbedrer forklaringerne

Martin Lavlund er direktør i hussyn.pro og har i mere end 20 år arbejdet professionelt med tilstandsrapporter.

– Digitaliseringen af rapporterne gør, at vi også kan holde øje med de fagbegreber, ord og udtryk, som brugerne søger og klikker mest på, når de tygger sig gennem tilstandsrapporten. Det betyder, at vi hele tiden kan forbedre forklaringerne, så misforståelser kan undgås, forklarer han.

Giver tryhed i bolighandlen

– Det er en stor beslutning, når man køber eller sælger sin bolig. Vores mål er, at begge parter skal komme sikkert og trygt igennem en bolighandel. Hvis kunderne opnår en større tryghed ved en forklaring af alle de tekniske begreber, så skal vi naturligvis hjælpe med den del, fortæller Thomas Jacobsen.

Det er altid vigtigt at søge hjælp til at forstå tilstandsrapporten samt øvrige dokumenter, der er forbundet med en hushandel fra eksempelvis en uvildig byggesagkyndig, en boligadvokat eller en købermægler.

Her er fagbegreberne, som giver flest panderynker

Begrænset vedhæftning

  • vil sige, at underlaget ikke er fuldt dækket med fliseklæb, hvilket betyder, at fliserne har begrænset vedhæftning.

Hjælp til at forstå tilstandsrapporten.Sålbænkene

  • er placeret under vinduet med et fremspring og har til formål at lede regnvand væk, så den underliggende ydervæg ikke bliver våd.

Hjælp til at forstå tilstandsrapporten.Understrygningen

  • foretages indefra i overlæggene mellem teglstenene og sikrer, at taget er tæt. Ses især ved ældre tegltage uden undertag. Materialet er mørtel eller bitumener (restprodukt ved raffinering af råolie).

Hjælp til at forstå tilstandsrapporten.Remende

  • er de ubeskyttede bjælkeender, der stikker ud fra tagkonstruktionen, og som kan være afkapslet med en inddækning af zink, kobber eller lignede.

Hjælp til at forstå tilstandsrapporten.Rulleskifte

  • er en murstensafslutning under for eksempel et vindue. Det opmures på højkant og betegnes som en ”sålbænk af rulskifte”.

Hjælp til at forstå tilstandsrapporten.