Er der alvorlige fejl i en tilstandsrapport som køber ikke har fået udleveret på forhånd, så kan det også ændre på prissætningen af huset og skabe skuffelse hos både sælger og køber.

– Enkelte boligejere venter med at bestille tilstandsrapporten, til der er en reel køber. Det er sjældent den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde, da tilstandsrapporten allerede spiller en vigtig rolle, fra den dag boligen sættes til salg, udtaler salgschef Tina Mariager Jensen fra OBH-Gruppen.

Når købere bliver interesseret i en bolig, så vil de meget gerne kende standen på ejendommen. I dag vil købere lave en grundig research og downloade relevante dokumenter inden de bestiller en fremvisning. De vil kende fakta og være sikre på, at boligen ikke giver sig ud for at være noget, som den ikke er.

Banken og mægleren efterspørger tilstandsrapport

Når købere bliver interesseret i en bolig, vil de ofte tage en smut i banken for at drøfte de økonomiske muligheder og begrænsninger. For at kunne lave den rette vurdering, vil bankrådgiveren spørge efter tilstandsrapporten. Bankrådgiveren er interesseret i at vide om, der skal forventes større udgifter på ejendommen.

– Hvis man som sælger kan tilbyde potentielle købere en tilstandsrapport fra start, så vil det bidrage til en nemmere, hurtigere og mere gennemsigtig proces – både for sælger selv og for køber, udtaler Tina Mariager Jensen.

Også hos mægleren vil sælger ofte blive opfordret til at få lavet alle rapporter fra start, når boligen sættes til salg. Hvis alle formalier er på plads, når en interesseret køber henvender sig, er vejen til en handel langt kortere.

– Folk er ofte i tvivl om hvornår de skal bestille de forskellige rapporter. Vores korte råd er at bestille dem alle sammen på en gang, så snart man har besluttet sig for at sætte sin bolig til salg. Rapporterne er altid billigere hvis man bestiller dem samlet. Det skyldes, at vi kun skal ud en enkelt eller to gange, modsat 3 gange hvis man bestiller dem enkeltvis, udtaler Tina Mariager Jensen.

Hos OBH-Gruppen A/S har man netop lanceret muligheden for at udskyde betalingen af huseftersyn i optil 12 måneder for at hjælpe boligsælgerne med at få lavet alle tre rapporter, når huset sættes til salg.

Fakta om tilstandsrapport og eleftersyn

Tilstandsrapport og eleftersyn skal udarbejdes i forbindelse med hussalg for at der kan tegnes en ejerskifteforsikring. Læs mere om huseftersynsordningen på www.boligejer.dk.

Energimærkning er lovpligtig ved salg af fast ejendom samt ved udlejning og nybyggeri. Læs mere om energimærkning her.