Kigger man på salgstallene for boligmarkedet gennem de seneste par år, vil man opdage, at parcelhuset er ved at være hipt igen. Mens ejerlejligheder går tilbage, og fritidshussalget er i status quo, går hussalget frem. Det skyldes i høj grad, at der i børnefamilier er en hel del nostalgi forbundet med parcelhuskvarterer, hvor mor og far selv er vokset op.

– Salgstallene viser, at parcelhuset i provinsen er populært lige nu. Det er blandt andet unge mennesker, der har stiftet familie og ønsker at vende tilbage til ”barndommens gade”. De forbinder parcelhuset med en god og tryg barndom og ønsker at give det videre til børnene. En anden vigtig årsag er, at børnefamilierne i forstæderne får langt flere kvadratmeter for pengene, mens de stadig er forholdsvis tæt på byen, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne, som også er kendt fra Hammerslag på DR.

Der findes mange spændende huse fra 70’erne og 80’erne på boligmarkedet lige nu, og det er muligt at få masser af bolig for pengene. Med godt 40 år på bagen vil der dog være små skavanker ved byggeriet, man skal være opmærksom på. Heldigvis er det skavanker, som ofte kan udbedres uden de helt store omkostninger.

Misforstår tilstandsrapporten

Det har vist sig, at mere end 40 procent misforstår tilstandsrapporten i forbindelse med bolighandler, fortæller Thomas Jacobsen.

– Hos RealMæglerne har vi derfor blandt andet dét, vi kalder for RealSyn. Der er en gennemgang af tilstandsrapporten i samarbejde med hussyn.pro, som er sagkyndige og førende eksperter i prissætning af skader inden for udarbejdelse af tilstandsrapporter, energimærkning og el-installationsrapporter. På den måde sikrer vi, at både køber og sælger kommer velinformeret gennem en god bolighandel. Vi oplever også, at den større åbenhed og gennemsigtighed, bringer parterne tættere på hinanden, hvilket også kommer sælger til gode.

RealSyn: Forklaring af fejl og mangler

RealSyn er et digitalt tillæg til tilstandsrapporten, der forklarer fagbegreberne og husets fejl og mangler. Sammen med forklaringerne vil billeder og videoer tydeliggøre, hvad der bliver skrevet om – og hvor præcis de eventuelle fejl og mangler er i huset. Sammen med forklaringen følger et konkret prisoverslag, der forklarer, hvad det koster at få udbedret eventuelle fejl og mangler.

Martin Lavlund er direktør i hussyn.pro og har i mere end 20 år arbejdet professionelt med tilstandsrapporter.

– De fleste parcelhuse fra 70’erne og 80’erne er generelt set i ganske fin stand. I sidste ende afhænger det selvfølgelig i høj grad af, hvordan ejer har sørget for løbende vedligehold af boligen. Der vil dog altid være nogle små skavanker, som vi igen og igen støder på, når vi går tilstandsrapporterne igennem, og det er dem, vi har forsøgt at samle her, fortæller Martin Lavlund.

Top fem – fejl og mangler ved parcelhuse

  1. Udskiftning af gulvafløb grundet synlig betonkant. Pris: 7.520 kroner.
  2. Udbedring af fuger omkring vinduer. Pris: 290 kroner per meter.
  3. Udskiftning af gulvklinker på grund af løs vedhæftning. Pris: 3.180 kroner per kvadratmeter.
  4. Udskiftning af forvitrede tagplader. Pris: 630 kroner per kvadratmeter.
  5. Eftergang af sokkel på grund af løs puds. Pris: 940 kroner per kvadratmeter.

Priserne på arbejdslønnen er differentieret efter, hvor i landet det er – eksempelvis er udskiftning af gulvafløb baseret på priser i København. I Rødekro er prisen 6.930 kroner.