Drømmeboligen er fundet. Du mangler bare lige at sælge din gamle bolig først. Det er situationen for flere og flere på boligmarkedet for tiden.

Ifølge et flertal af ejendomsmæglerkæden Nyboligs 220 forretninger oplever de en stigende mængde betingede salg. Det vil sige salg, som først kan ske, når anden bolig er solgt.

– Det er selvfølgelig dybt frustrerende, når man havner i en situation, hvor man har en køber, der er parat til at skrive under, men som ikke har fået solgt sin egen bolig, men det er ikke desto mindre den situation, mange oplever i øjeblikket, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Det er de færreste, der har mulighed for at købe ny bolig, før den gamle er solgt, og det skyldes ikke mindst de dyrekøbte erfaringer fra Finanskrisen.

– Op til finanskrisen var reglerne ikke nær så skrappe, som de er nu, og faktisk bør man som boligkøber med en usolgt bolig i bagagen være glad for, at man ikke altid kan, for det kan nemlig sagtens ende galt, hvis markedet f.eks. vender og man må hjemtage et stort tab, siger Thomas Hovgaard.

Han ser ikke noget quick fix på det stigende antal betingede salg.

– Det ville være skønt, hvis man med et trylleslag kunne komme de mange betingede salg til livs eller gøre processerne kortere, men det kræver nu engang en køber eller en meget opsøgende mægler, før vi kan komme videre, men heldigvis er boligmarkedet i det meste af landet stærkt, renten fortsat lav, så betingelserne er til stede, siger Thomas Hovgaard.

Ifølge Boligadvokat24 skal man som sælger være opmærksom på, at hvis man underskriver en købsaftale om et betinget boligsalg, er det en klar fordel, at den giver køber fortrinsret fremfor udelukkende, at binde sig til den foreliggende aftale.

“Dermed fastholder man muligheden for at sælge, skulle der dukke andre potentielle købere op. Alternativt risikerer man efter endt periode at stå præcis samme sted som da man startede.
Som køber er dette en af ulemperne ved at underskrive en betinget købsaftale; man risikerer at ens drømmebolig bliver solgt for næsen af én, hvis en anden køber skulle komme med et højere bud i den periode, hvor man selv forsøger at sælge sit hus”, skriver Boligadvokat24.