Vognbaneseng fra Ford anvender bilteknologi for bedre søvn

Med hjælp fra bilteknologi skal prototypen på den såkaldte vognbaneseng fra Ford give bedre søvn.

Undersøgelser viser, at hver fjerde i et forhold sover bedre alene – og at søvnmangel over tid øger risikoen for skade og ulykker i hjemmet, på arbejde og i trafikken.

Den nye vognbaneseng fra Ford.
Den nye vognbaneseng fra Ford.

Men hvis separate senge – der ellers er blevet et populært fænomen – ikke frister, hvad kan man så gøre?

Svaret kan være den nye prototype på en vognbaneseng fra Ford. Sengen anvender bilteknologi til at sikre, at selv de mest urolige sengepartnere forbliver på deres egen halvdel af madrassen i løbet af natten.

Systemet, der er inspirereret af vognbaneassistenten i de fleste af Fords nye biler, registrerer med tryksensorer, når nogen har forvildet sig over på sengepartnerens banehalvdel. Hvis det er tilfældet, tager teknologien over og bevæger nænsomt madrassen ved hjælp af et indbygget transportbånd, til begge personer igen er centreret i hver sin bane.

– Mange par har hver især mindre plads end et lille barn i en enkeltseng, når de sover sammen, forklarer dr. Neil Stanley, søvnekspert og forfatter af bogen How to Sleep Well.

– Mennesker er mest sårbare, når de sover, så vi er programmeret til at vågne, når noget eller nogen uventet rører os. Hvis nogen indtager din side af sengen, vil denne forsvarsmekanisme aktiveres og potentielt ødelægge din nattesøvn – ofte mens din bedre halvdel sover trygt videre, uddyber han.

Den nye vognbaneseng fra Ford er indtil videre blot en prototype og er del af flere innovationer under projektet Ford Interventions. Her udforsker man anvendelsen af Fords bilteknologier i andre hverdagssammenhænge.