Smart indretning af små rum

Kan en familie på fire bo på 48 kvadratmeter. Læs med her og få otte gode råd til opskriften på optimal indretning af små rum.

Hvordan finder man den mest smarte indretning af små rum? Henriette Ekholm, der er chef for indretning og kommunikation i Ikea Danmark, har stor erfaring med at indrette mindre hjem, og hun anbefaler, at man som familie tager sig god tid af til at afstemme behov, inden man indretter sig, så hverdagens praktik går bedst mulig op, og der bliver plads til alle – selvom kvadratmeterne er få.

– Hvis man som en familie på fire personer har 48 kvadratmeter og fire rum at boltre sig på, så stiller det store krav til, hvordan man indretter sig smart. Hvert rum bør have flere funktioner, og det samme gælder for møblerne, man vælger, siger Henriette Ekholm.

– Jeg vil anbefale, at man tager sig god tid til at lave en liste over familiens forskellige behov og dernæst fordeler behov på de enkelte rum. Et kontor kan eksempelvis også være legeværelse og soveværelse. Og det er samtidig vigtigt, at tænke skjult opbevaring ind i alle rum og tænke i højden og dybden, så både kvadratmeter og kubikmeter bliver udnyttet optimalt. Man kan også altid søge inspiration på for eksempel Pinterest, hvor mange andre har delt deres geniale løsninger.

Ikea foretager hvert år undersøgelser af, hvordan danskerne bor og indretter sig, og de fortæller blandt andet, at en dansker i gennemsnit har 42 kvadratmeter per person. Det er langt mere end i andre dele af verden, og højere end eksempelvis vores svenske naboer. Men selvom danskerne har relativt meget plads i dag, så flytter flere og flere til byerne, og det betyder, at vi i fremtiden får mindre hjem og dermed mindre plads at indrette os på. Derfor skal der tænkes i smartere løsninger til indretning af små rum.

Se Henriette Ekholms otte råd til små rum under videoen her, hvor du også kan finde inspiration.

Otte gode råd til indretning af små rum

1. Tænk i kubikmeter frem for kvadratmeter. Når man indretter små hjem, er det ikke nok kun at tænke i længde og bredde. Vil man have det optimale ud af pladsen, skal der også tænkes i højden. Ifølge Henriette Ekholm får man ekstra meget plads, hvis både vægge og loft udnyttes, eksempelvis hvis opbevaringshylder placeret højt, så man udnytter væggene i højden. En god idé kan også være at væghænge møbler, for eksempel reoler og sengeborde, da det får rummet til at syne større.

2. Fleksibel opbevaring. I stedet for at lade plads være en begrænsning, handler det om at skabe muligheder ved at vælge en fleksibel opbevaringsløsning. Med Platsa skabene kan man for eksempel optimere den ledige plads ved at udnytte de forskellige modulstørrelser og dybder. Det åbner for mange muligheder for at bygge under, over eller omkring ting, der ellers ville være en forhindring, eksempelvis skråvægge, som er en stor udfordring i de danske hjem. Platsa er samtidig et system, som nemt kan samles, skilles ad og samles igen, hvis man for eksempel skal flytte.

3. Gå efter møbler, der har flere funktioner. Eksempelvis en højseng med plads til kontor nedenunder, en hylde med indbyggede skuffer, en sofa eller puf, hvor der er plads til opbevaring eller er taburet, der fungerer som sengebord i hverdagen.

4. Vælg møbler ud fra rummets størrelse og som passer til familiens behov. Få styr på alle behov, før I køber nye møbler. Gå rummet igennem og tænk over, hvor der skal være plads til lektielæsning, kontortid, hvor I vil opbevare sko og hænge familiens tøj.

5. Tænk i løsninger, der kan foldes sammen. En ekstra soveplads i stuen kan gemmes væk i en puf, og en sammenfoldelig taburet kan gemmes væk og tages frem, når der kommer gæster. Den optager derfor ikke unødig plads i hverdagen.

6. Overse ikke pladsen mellem og rundt om møblerne. Når de nødvendige møbler er valgt, kan det godt betale sig, at tænke i mere æstetiske baner. Så meget sollys som muligt, et stort spejl og lyse farver til vægge og møbler hjælper alt sammen til, at rummet virker større. Det betyder ikke, at I skal lægge de mørkere farver på hylden, men kombiner med lysere elementer for at skabe et lettere udtryk.

7. Et lille køkken behøver ikke være et minus. Tænk opbevaring i højden og lad kun de mest væsentlige køkkenredskaber være tættest på madlavningen. Resten kan eksempelvis gemmes væk i en bænk med plads til opbevaring eller i højskabets nederste hylder. Det er vigtigt at tænke kreativt for at få den mest optimale indretning af små rum.

8. Belysning. God belysning kan give følelsen af flere rum i rummet. Arbejd med en general belysning, der kan oplyse hele rummet og tilføj funktionsbelysning til de forskellige arbejdszoner. Derefter tilsættes stemningsbelysning for at skabe hygge og små rum i rummet.