Når det kommer til boligindretning, er danskerne mere konservative end nabolandene Norge og Sverige, som i højere grad lader sig inspirere af tidens trends og modefarver. I Danmark foretrækker de fleste en minimalistisk boligindretning med neutrale farver, rene linjer, simple detaljer og masser af lys.

Danskerne foretrækker en minimalistisk boligindretning, men farvede døre vinder i stigende grad indpas.
Danskerne foretrækker en minimalistisk boligindretning, men farvede døre vinder i stigende grad indpas.

I Norge og Sverige ser tendensen en smule anderledes ud, i hvert fald når det kommer til valg af døre. Her er de skandinaviske naboer mere modige i deres farvevalg.

– Generelt kan vi se, at svenskerne og nordmændene i højere grad lader sig begejstre over trendfarver såsom gul og orange, også når det kommer til at vælge farve på dørene. Derimod foretrækker danskerne fortsat de mere neutrale og sikre farver som sort, hvid, brun og grå, fortæller Tenna Knak, der er Head of Marketing & Product Management for Swedoor i Nordeuropa.

Farvede døre stormer frem

Dørproducenten Swedoor har i det hele taget oplevet en stigende interesse i farvede døre inden for de senere år og kan således konstatere, at mere end to tredjedele af alle yderdøre i Skandinavien i dag sælges i en anden farve end hvid. Og det er en tendens, der er kommet for at blive, mener Tenna Knak.

– Selvom Sverige og Norge fortsat er mere modige end os danskere, så oplever vi også, at de farvede døre i stigende grad vinder indpas hos danskerne. Det skyldes blandt andet, at flere og flere får øjnene op for at inddrage døren i boligindretningen ved aktivt at tage stilling til dørens farve og funktion.


En unik facade

Generelt er tendensen i Skandinavien, at der i højere grad end tidligere prioriteres en indbydende og unik indgang til hjemmet, som kan tilføre kant til husets facade.

– Det giver rigtig god mening at vælge yderdørens farve og udtryk med omhu, da det er noget af det allerførste, man ser udefra, og derfor også ofte her, man danner sit første indtryk af hjemmet. Derfor er det oplagt at vælge en yderdør, som komplimenterer huset på bedste vis udefra. Og derudover er der jo også gode muligheder for at skille sig ud fra naboen ved at vælge en mere unik dør, afslutter Tenna Knak.