Selvom et kig i køkkenfirmaernes krystalkugle tyder på mere modige valg – både hvad angår materialer- og farvesammensætning – så var 2018 stadig domineret af det hvide og minimalistiske. Vilde farver i køkkenet lokker, men vi tør tilsyneladende ikke alligevel.

At hvidt stadig er et klart hit, kan i hvert fald aflæses i køkkenfirmaet Aubos opgørelse over det forgangne års salg. Den viser, at de hvide køkkener stod for 71 procent af det samlede salg i 2018, ligesom de fem mest sælgende køkkenmodeller også var hvide.

Trods forudsigelserne om mere farve på paletten fremadrettet er butiksudvikler i Aubo Birthe Wiborg ikke i tvivl om, hvorfor mange stadig vælger det hvide køkken.

– Vi drømmer og ser fantastiske farver på fronter, bliver inspirerede og synes, det er så flot. Vi lapper boligmagasiner, bloggere og trendspotteres meninger i os, men i bund og grund hersker der “kognitiv dissonans”, siger hun.

– Det lyder fint, men betyder i bund og grund bare, at vi giver udtryk for, at vi vil det vilde valg, men når vi kommer 90 procent hen i beslutningsfasen og tæt på målstregen, hopper mange fra og gør noget andet, siger Birthe Wiborg, der mener, at det hvide køkken skaber et godt fundament for at eksperimentere med farver uden at gå “all in”.

I ejendomsmæglerkæden Home nikker man til den fremstilling.

– Hvis man ser på billederne fra de mange tusinde boliger, der er til salg, er det tydeligt, at et hvidt køkken stadig er et hit og det sikre valg, hvis man vil ramme flest mulige køberes smag, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Men danskerne rykker sig lidt for lidt, vurderer butiksudvikler i Aubo Birthe Wiborg.

– Vi er nu ovre vores farveforskrækkelse og er begyndt at male en enkelt væg og krydre lokalerne med blomster fra mormors stue – og endda de tørrede af slagsen. Den tendens bliver formentlig endnu mere udpræget i de kommende år, siger hun.

Moden skifter altså i køkkenregionerne, men opskriften på et klassisk køkken, der tiltaler de fleste – og skræmmer de færreste væk – har ifølge Homes ejendomsmæglere ikke ændret sig meget.

– De fleste boligkøbere kan stadig lide et enkelt køkken med grebsløse, hvide låger og en bordplade i sort eller i lakeret eg. Den tendens er svær at aflive, slutter Henrik Hauthorn Jensen fra Home.