I København og Aarhus er antallet af tagterrasser på få år mere end fordoblet, og alene altanproducenten Altan.dk oplyser, at de sætter over 3.000 nye altaner op om året. Det har skabt et behov for gode løsninger til indretning af små grønne åndehuller i bylandskabet.

– Der er stor efterspørgsel efter grønne uderum i tilknytning til folks boliger, men mange ved ikke, hvad det kræver at realisere forestillingen om en masse grønt, siger landskabsarkitekt Maja Aarup, som oplever at mange derfor går i stå i drømmene om frodige altaner og taghaver.

– Hovedudfordringen er, at der ikke er kontakt til jord nedenunder, som planterne kan trække vand fra. Derfor er det vigtigt at skabe et miljø, som er robust nok i sig selv til at give planterne de bedste vækstvilkår, siger Maja Aarup.

Rigeligt med jord

Maja Aarups vigtigste anbefaling er at vælge plantekasser og krukker, som er store nok til at rumme rigelige mængder jord, der kan holde på vandet. Planterne trækker både næring og vand fra jorden, og der skal meget jord til for at holde planterne forsynet og dermed skabe et stabilt og godt vækstmiljø.

Og planterne er et helt centralt element, når en flad terrasse eller altan skal forvandles til et indbydende udeområde. Grønne planter er en både smuk og skærmende måde at opnå et unikt lille fristed, og det er hovedfokus hos højbede firmaet Land Højbede.

– En ting er at planterne trives, men det skal også føles rart og gerne lidt privat at opholde sig mellem dem. Vi får rigtig mange henvendelser fra kunder, som bruger plantekasser til at skærme af for både vind og nysgerrige blikke, siger Søren Sohl fra Land Højbede.

Tre gode råd fra fagfolkene

  1. Sørg for rigelig jord og stabil vandforsyning. Vælg gerne taghavejord der er let og holder godt på vandet. En form for selvvandingssystem kan være en god ide. Husk at overskydende vand skal kunne trække væk fra jorden, så planterne ikke drukner.
  2. Brug planterne til at skærme af. Tænk på, hvilke retninger vind og sol kommer fra, hvor der skal lukkes for indkig, og hvor der skal være fuldt udsyn. Vælg gerne mobile plantekasser, så du kan flytte om efter behov, eksempelvis ved tagreparationer.
  3. Husk noget levende at kigge ud på året rundt. Tænk på blomstring gennem hele året og frugt, som også kan tiltrække insekter og fugle. Bland med stedsegrønt, så der er grønt selv om vinteren, og vælg planter, som tåler vind og tørke.