Etablering af havedam – sådan gør du

To "vand-eksperter" fra Bauhaus giver dig her deres bedste råd til etablering af havedam. Når du indretter din have med vand, skaber du mange nye muligheder for at bruge haven, til glæde for børn og barnlige sjæle, for dyrelivet, for dine planter og for klimaet.

Etablering af havedam - sådan gør du.
Etablering af havedam - sådan gør du.

Ifølge en af Bauhaus vandeksperter, Holger Jepsen, kan vand i haven kan skabe hygge og tiltrække masser af insekter, padder og fugle – og virker beroligende at se på og lytte til. Og det er forholdsvist nemt at etablere en lille havedam.

– Du kan få et smukt vandmiljø med meget få virkemidler. Alt du skal bruge er en murerspand, som du graver ned eller en flot trætønde, du planter til med vandplanter. De vokser i netkurve eller stofposer, som forhindrer jorden i at flyde ud og forurene vandet. Variér planterne, så du har høje græsser og flydende planter sammen, siger han.

Etablering af havedam - sådan gør du.Du kan også indrette en naturligt udseende dam med planter og bløde kanter – det gør du nemmest ved at grave et formstøbt bassin ned og plante det til med smukke vandplanter. Eller du kan gå efter et minimalistisk og stringent spejlbassin med skarpe kanter i sten.

– Havedammen skal placeres i delvis skygge. Planterne har brug for en del sol, mens solen forringer vandkvaliteten med varmt og iltfattigt vand. Placer ikke havedammen direkte under træer eller buske – blade i vandet forringer også vandkvaliteten, siger Holger Jepsen.

– I en havedam har du brug for pumper og filtre til at ilte vandet og skabe vandcirkulation og eventuelt damsugere, der fjerner skidt og snavs. Vælger du at benytte kemiske midler til at holde havedammen ren med, så tænk på at vælge kemi, der er skånsomt mod naturen og dyrelivet. Gå for eksempel efter vores miljømærke Pro Planet, der sikrer dig det grønne valg, siger han.

Har du vand i haven som pool eller havedam, skal du have styr på sikkerheden. Stejle kanter og dybt vand kan være fatalt for både mindre børn og dyr. Sørg for at din havedam har et lavvandet område i kanten og at kanterne skråner udad. Har du pool eller badebassin stående i haven, skal du sørge for at have mindre børn under opsyn hele tiden.

Vand i haven til børn

Vand og børn er en perfekt kombi i sommervarmen. Du er helt sikker på mange timers skrig, skrål og glæde, hvis du sørger for vand at lege med. Det gør du nemt med den klassiske havevander, som ungerne løber igennem, eller du kan flotte dig med det helt store oppustelige badeland med rutschebaner og klatrevæg – eller måske en decideret swimmingpool med plads til hele familien?

Etablering af havedam - sådan gør du.Vand i haven kan også være en mere rolig fornøjelse. Med et ude-spa eller et vildmarksbad er der lagt op til forkælelse og afslapning – og ikke kun om sommeren! Du kan nyde de beroligende bobler hele året rundt i selskab med familie og venner.

– Et udespa behøver ikke være en kæmpe investering. I Bauhaus kan du få et oppusteligt udespa fra omkring 4.000 kroner. Og du kan få luksusudgaven med plads til 8 personer, undervandslys, vandfald, massage og musikanlæg til 75.000 kroner – og så har vi selvfølgelig alt derimellem, siger produktgruppechef Vickie Dahl Matzen.