Guide til bæredygtig boligindretning: Sådan bringer du dit hjem i en mere grøn retning

Se Ikeas bud på en bæredygtig boligindretning med med miljøvenlige materialer. Bambus, uld, rattan og træ er blandt anbefalingerne.

Ikea arbejder målrettet på at bidrage til en verden, der ikke alene er bæredygtig, men som også medvirker til et bedre liv derhjemme.

I en verden med begrænsede ressourcer, bør vi derfor tænke over, hvilke materialer, vi vælger, når der skal nye møbler til boligen. Følg guiden og få de bedste tips til, hvordan du sikrer dig et bæredygtigt hjem.

– Ikea ønsker at gå forrest, når det gælder omstillingen til et mere bæredygtigt samfund og forbrug, siger Henriette Ekholm, chef for indretning og kommunikation hos Ikea Danmark.

– Og ligesom vi arbejder på at omstille Ikea til en cirkulær og klimapositiv forretningsmodel, hvor alle vores produkter er lavet af genanvendelige, genbrugte eller fornybare materialer, er det vores ambition at klæde danskerne på til at tænke og købe bæredygtigt, hver gang de køber nye ting til hjemmet, siger Henriette Ekholm.

Se Ikeas bud på, hvordan du kan gøre din bolig mere miljøvenlig herunder.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Knixhult-serien. Gulvlampe 379 kroner, loftlampe 299 kroner, bordlampe 199 kroner.

Bambus i boligindretningen

Bambus er en græsart, der fra naturens side vokser hurtigt, er slidstærk og meget smuk. Det naturlige materiale har en beroligende æstetik, der gør bambusmøbler populære i  indretningen uden at gå på kompromis med miljøet.

For at opnå en så effektiv bambusproduktion som muligt  bør alle dele af bambussen anvendes – også de mørkere dele, der normalt kasseres. Det giver et unikt og naturligt farvespil, som det for eksempel er tilfældet med Knixhult lamperne i bambus, der giver varme og dybde til rummet.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Tanget tæppe, fladvævet 1.699 kroner.

Uld med fokus på dyrevelfærd

Uld er et bæredygtigt materiale, der holder i mange år,  da det er både slidstærkt og modstandsdygtigt over for pletter. Da uld desuden ikke behøver at blive vasket ofte, hvis overhovedet, er miljøbelastningen hos forbrugeren meget lille. Som forbruger bør man dog være opmærksom på, at producenten kan sikre fuld sporbarhed ved indkøb af uld.

Ikea har udviklet et program for al indkøbt uld, som skal leve op til den globale Responsible Wool Standard (RWS),  der sikrer, at ulden kommer fra får med høj dyrevelfærd, og at den jord, de opholder sig på, drives ansvarligt. Med RWS har Ikea forpligtet sig til 100 procent ansvarligt indkøbt uld inden udgangen af 2025.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Buskbo stol 999 kroner.

Ikke to rattan-møbler er ens

Ligesom bambus er rattan et af naturens mest bæredygtige produkter at anvende i indretningen takket være materialets  lange holdbarhed.

Rattan er et hurtigtvoksende naturfiber, der skal koges og soltørres, før det kan bruges, men efterfølgende giver det uendelige muligheder for at kreere unikke møbler på grund af materialets naturlige variationer i farve og udtryk.

Det betyder også, at ikke to rattan-møbler er fuldstændig ens.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Juvelblomma dyne- og pudebetræk 79 kroner.

Bomuld

Bomuld er et vigtigt råmateriale, der bruges i alt fra sofaer og puder til sengetøj og madrasser. Men bomuld er kun bæredygtigt, hvis det genanvendes og produceres med omtanke for miljøet.

Ikea har udviklet programmet Better Cotton Initiative i samarbejde med WWF og andre aktører, som sætter strenge krav for bomuldsdyrkning. Det går blandt andet ud på, at al bomuld, som Ikea anvender, enten er genanvendt eller dyrket med mindre vand, kunstgødning og pesticider, samtidig med at bønderne tjener mere.

Når du vælger bomuld i indretningen, er det derfor vigtigt at overveje, hvordan bomulden er dyrket, og om den er genanvendt. Og når du udskifter gamle puder, sengetøj og madrasser, så husk også at sortere og aflevere bomuld korrekt til genbrug.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Äpplarö Kuglegrill med skab 2.647 kroner.

Træ i boligindretningen

Træ er et materiale med mange muligheder. Det er slidstærkt, fornybart, og så findes det i mange sorter og kvaliteter. De fleste hjem indeholder møbler af træ, og som en af detailsektorens største aftagere af træ udvikler Ikea hele tiden nye metoder til at udnytte materialet optimalt og indkøbe efter højeste standarder.

Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, og hos Ikea er det langsigtede mål, at alt træ er FSC-certificeret eller genanvendt inden udgangen af 2020.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Kungsbacke Køkken.

Bioplast og genanvendte PET-flasker

Det er vigtigt at overveje, hvilke materialer man bringer ind i sit hjem. Det gælder også plastik. Eksperter forudser, at olie- og gaslagre vil være opbrugt om kun 50 år og dermed også vores kilde til plastik. Ikea har derfor opfundet nye alternative materialer til møbler og tekstiler, hvor plastikflasker er genanvendt, for eksempel Kungsbacke køkkenfronterne, Ottsjön badeforhænget og Risgårde tæpperne. Og flere nye produkter er på vej, oplyser Ikea.

Et andet godt og bæredygtigt alternativ til traditionel plastik er bioplast, der fremstilles af råmaterialer som sukkerroer, majs og halm, og som dermed er en fornybar ressource og en klimavenlig løsning. Som en del af Ikeas mål om kun at bruge fornybar eller genanvendelig plast, har Ikea derfor valgt at bruge bioplast i de velkendte opbevaringsbokse Kuggis og genanvendelige poser Istad.

Bud på bæredygtig boligindretning fra Ikea.
Knixhult bordlampe 199 kroner.

Genbrug er afgørende for bæredygtig boligindretning

Hvis du ønsker en mere bæredygtig livsstil og et hjem med bæredygtige materialer, er det vigtigste, du kan gøre at være mere bevidst.

Tænk over, hvad du gør af de gamle møbler, når du køber nye, og overvej om du kan genbruge materialer til nye spændende muligheder eller sælge dine ting på diverse platforme. Det har stor betydning for klimaaftrykket, at møbler kommer videre i systemet i stedet for at blive kasseret.