Guide: Kom igennem vinteren med god belysning i dit hjem

Er du en af dem, der synes, at vinteren er lang at komme igennem, er det værd at tjekke, om du har den rigtige belysning derhjemme. Boligens belysning har stor betydning for indeklimaet og dit generelle velbefindende. IKEAs indretningsekspert guider her til, hvordan du skaber det bedste lys i den mørke tid.

I vinterhalvåret får vi få timers dagslys og opholder os meget indendørs. For at kompensere for årstidens sparsomme sollys er det ekstra vigtigt, at have den rigtige lyssætning i hjemmet. Belysning har nemlig stor betydning for indeklimaet.

– Lys påvirker vores humør og velvære, ofte helt uden at vi tænker på det. Den rigtige belysning er derfor lige så vigtig en del af indretningen som den rigtige sofa og spisebordet med plads til hele familien. Den rigtige belysning i hjemmet påvirker os som en ”indendørs sol” – især her i den mørke tid, hvor mængden af dagslys er sparsom, siger Henriette Ekholm, der er chef for indretning og kommunikation i IKEA Danmark.

Hun anbefaler, at man har fem til ti lyskilder i hvert rum alt efter rummet størrelse og hvilke aktiviteter, der foregår i rummet. Ofte oplever hun, at danskerne kun har 1-2 lamper placeret i hvert rum og kun vælger lamper ud fra, hvordan de ser ud. Men man bør starte et helt andet sted, råder hun.

– Hvis man skal planlægge ny belysning i hjemmet, er det en god idé at definere, hvilke aktiviteter, der er i hjemmets forskellige rum. Ud fra rummets funktioner kan du lettere afgøre, hvilken type lys der er behov for, og dermed også hvilke lamper, der ville passe godt ind.

Lystypen skal passe til rummets aktiviteter

I IKEA skelnes der mellem tre forskellige typer lys, der passer til de forskellige funktioner i et rum.

”Generelt lys” fungerer som grundbelysning og er den direkte erstatning for naturligt lys. Det kan eksempelvis være en loftslampe eller væglamper, der spreder lyset ud i rummet. ”Funktionelt lys” er dels med til at dele rummet op i mindre områder, og dels understøtter det aktiviteterne i rummet med koncentreret belysning, for eksempel ved køkkenbordet eller som sengelampe. Endelig er det vigtigt, at hjemmet har ”stemningsbelysning”, som en lyskæde i sofahjørnet, bordlampe, billedbelysning, stearinlys eller LED-bloklys på bordet.

Ud over at tænke på lyskildens funktion, bør du også overveje lampens design. Det har nemlig stor betydning for, hvordan lyset påvirker rummet.

– Når du skal vælge lamper, bør du sikre dig en blanding af det vi kalder ”diffust” og ”retningsbestemt lys”. Det retningsbestemte lys hjælper dig til at kunne koncentrere dig om en opgave, for eksempel sidde og læse en bog. Men har du kun retningsbestemt belysning, vil du få meget hårde kontraster mellem lys og skygge. Har du derimod kun diffus belysning, som for eksempel en loftslampe i midten af rummet, får man et meget fladt lys uden stemning, siger Henriette Ekholm.

Skift stemning med smart belysning

Den teknologiske udvikling har gjort det endnu nemmere at skræddersy lyssætningen i hjemmet. Med smart belysning, hvor du styrer lampernes pærer trådløst via for eksempel en app, kan du blandt andet skrue op og ned for lysstyrken og tilpasse farvetemperaturen på lyset. Det giver mulighed for, at samme lampe kan opfylde flere funktioner og både understøtte koncentreret lektielæsning og middagshygge ved spisebordet.

Der findes en række produkter på markedet inden for smart belysning. Hos IKEA forhandles TRÅDFRI kollektionen, som netop har fået en ny funktion, hvor du kan styre lamperne med stemmen via Apple Home app eller Google Assistant.

Fem gode råd til lys i hjemmet

  1. Start med en belysningsplan over det rum, du skal indrette: Hvilke aktiviteter foregår der i rummet og hvilken belysning kræver de? Køkken- og skrivebord kræver funktionelt lys, dæmpet stemningslys skaber hygge ved sofagruppen, og generelt lys kompenserer for naturligt lys.
  2. Fem til ti lamper i hvert rum er tommelfingerreglen. Kombiner de tre lystyper (generel, funktions og stemningsbelysning).
  3. Overvej lampens design – det har betydning for om lyset spredes diffus eller er retningsbestemt.
  4. Lad den samme lampe varetage flere funktioner med smart belysning, hvor du kan regulere pærens lysstyrke og farvetemperatur.
  5. Er du i tvivl, så søg professionel råd og vejledning.