Skrå vægge, skæve vinkler eller irregulære rum er ofte charmerende, men også svære at indrette efter. Særligt hvis man ønsker at udnytte hver en kvadratmeter.

PLATSA garderobeskab til 2.455 kroner.
PLATSA garderobeskab til 2.455 kroner.

IKEAs chef for indretning og kommunikation, Henriette Ekholm, guider her til at få mest muligt ud af meget lidt plads i anledning af lanceringen af PLATSA – garderobeskabet man selv designer, så det matcher hjemmets behov ned til mindste detalje. Og så gør det heller ikke noget, at det blot klikkes sammen helt uden brug af værktøj.

– I PLATSA kombinerer vi den meget fleksible modulære opbygning med et simpelt og smart klik-system, der betyder, at man kan samle garderobeskabet helt uden værktøj. Vores tegneprogram til PLATSA, gør det desuden nemt at finde den helt rette løsning, forklarer Henriette Ekholm, chef for indretning og kommunikation hos IKEA Danmark.

– “Small Space Living” eller optimal udnyttelse af hver en kvadratmeter er særligt relevant for for eksempel studerende i mindre lejligheder eller på kollegier. Men det behøver ikke være indviklet at få maksimalt ud af den plads, man har til rådighed, fortæller hun.

Henriette Ekholm guider her til, hvordan man bedst udnytter de få kvadratmeter, man har til rådighed.

Indretningsguide – 5 råd til at få mest ud af få kvadratmeter:

PLATSA garderobeskab til 2.705 kroner.
PLATSA garderobeskab til 2.705 kroner.

1. Kend dit rum og skab overblik
Start altid med at tegne en grundplan over dit rum, så du kan få et overblik over de funktioner, du har brug for.

Skal der for eksempel være en god arbejdskrog eller ekstra siddepladser, når du har gæster? Ved at tegne en grundplan får du alle de små afkroge med – og det er vigtigt, når det handler om at udnytte pladsen.

2. Ryd op og sorter ud
Når man bor småt kan det være ekstra vigtigt at sortere ud i sine ting og sørge for at have lukket opbevaring. Det er med til at give et rent og roligt udtryk i rummet.

Vælg gerne et par yndlingsting, der kan stå fremme og som kan være med til at gøre din bolig mere personlig. Her kan et godt tip være at gruppere tingene, du gerne vil udstille. Det er også med til at skabe ro.

3. Tænk i kubikmeter frem for kvadratmeter
Det kan være en stor fordel at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter, når man indretter små boliger.

Du kan nemlig få rigtig meget ekstra opbevaring ved at udnytte højden i rummet, eller ved at tænke i løsninger, der kan foldes sammen og rulles væk. En bordplade, der hænges på væggen, kan for eksempel være en rigtig god løsning og hurtigt give mere plads.

PLATSA garderobeskab til 2.615 kroner.
PLATSA garderobeskab til 2.615 kroner.

4. Fleksibel opbevaring
I stedet for at lade plads være en begrænsning, handler det om at skabe muligheder ved at vælge en fleksibel opbevaringsløsning.

Med PLATSA kan man optimere den ledige plads ved at udnytte de forskellige modulstørrelser og dybder.

Det åbner for mange muligheder for at bygge under, over eller omkring ting, der ellers ville være en forhindring. PLATSA er samtidig et system, som nemt kan samles, skilles ad og samles igen, hvis man for eksempel skal flytte.

5. Skab rum i rummet
Når man bor småt kan det være en fordel at forsøge at skabe rum i rummet. Det kan f.eks. gøres gennem belysning. Start med en generel belysning, der kan oplyse hele rummet og tilføj så funktionsbelysning til de forskellige arbejds- og hyggezoner, du har i rummet.

En anden god måde er en form for rumdeler. En rumdeler kan være med til at skabe noget atmosfære, og kan laves enten ved hjælp af opbevaring, skærmvæg eller blot en flot metervare, som kan hænge ned fra loftet.