Pas på brandfarer i børneværelset

En række brandtest på populært udstyr fra børneværelser viser, at der er al mulig grund til også at fokusere på brandfare, når man taler sikkerhed i børneværelset. Elektrisk legetøj, letantændelige tekstiler og fritstående lamper gør nemlig børneværelset til en af hjemmets store brandfælder.

En række brandtest viser, at man skal tænke over hvilke genstande, der er på børneværelset. Udvalgte genstande fra børneværelset blev i forsøget antændt en ad gangen for at kunne isolere og måle den pågældende tings udvikling af flammer, røg og giftige gasser.

Og resultaterne er tankevækkende. Flagrende prinsessehimmeler får ilden til at sprede sig og legetøjstæpper i kunststof antænder let og afgiver gasser med kulilte og blåsyre.

Forsøgene er udført af brandfolk på If Skadeforsikrings sikkerhedscenter i Norge i samarbejde med det norske magasin Foreldre & Barn, for at kunne give et billede af, hvad der kan ske ved brand på børneværelset. Brandtestene viser, at eksempelvis legetæpper med kørebaner, plysbamser og prinsessehimmeler i nogle tilfælde blot kræver en gnist og ganske få øjeblikkes uopmærksomhed, før ulykken kan udvikle sig.

– Det er ofte afstand mellem tremmerne i barnesengen, godkendt legetøj og sikring af stikkontakter, skabe og skuffer, der er fokus på når det gælder sikkerhed i børneværelset. Men man bør i høj grad også være opmærksom på de brandfarer, der kan skjule sig i en lettere defekt oplader eller et letantændeligt kunststof, siger presseansvarlig hos If Skadeforsikring, Birgitte Ringbæk.

I forsøgene blev tingene af praktiske årsager anbragt på et ikke-brandbart underlag. På et rigtigt børneværelse vil underlaget ofte være brandbart, ligesom mere luft omkring tingene, vil kunne give næring til flammerne. De fleste småbrande i forsøget, ville derfor hurtigt have kunne sprede sig, hvis det havde været et rigtigt børneværelse.

Røgen er farligst

Nogle materialer udleder mere giftig gas end andre. Papir er i den milde ende af skalaen, mens røgen fra skummadrasser er blandt de værste. Fleece og tekstiler, der er fremstillet af plast, polyester og polyamid smelter og drypper, når de antændes. De kan derfor forårsage dybe brandsår på huden. De syntetiske stoffer er ofte i børneværelserne, eksempelvis i tæpper, trøjer og tøjbamser.

– Når vi tænker på brand, ser vi automatisk flammer for os. Al brandrøg indeholder giftige gasser, og det er oftest røgen, der dræber. Også i tilfælde hvor flammerne knap er synlige, siger Birgitte Ringbæk.

Det kan du gøre selv for at undgå brand:

Røgalarmer: Der bør være røgalarmer i alle soveværelser, herunder også børneværelset. Gerne trådløst serieforbundet, således at når én bipper, bipper alle. Børn kan sove så tungt, at de ikke vågner ved røgalarmen.

Opladning: Elektrisk udstyr bør kun oplades, når der er voksne hjemme. Undgå opladning om natten når alle sover. Opladere med transformatorer kan antænde hvis de tildækkes.

El-radiatorer: Lær børnene at el-radiatorer aldrig må tildækkes. Undgå lange gardiner lige over el-radiatoren. Tænk også på evt. ophæng, der kan falde ned på el-radiatoren.

Lamper: Lamper bør være skruet fast i børneværelset, så de ikke tages med i huler eller under dynen.

Legetøj på off-funktion: Når barnet er faldet i søvn om aftenen, bør det tjekkes at elektronisk legetøj er på off-funktion, og ikke ligger tildækket nogen steder.

Brandøvelse i hjemmet: Hold en ‘brandøvelse’ med børnene med fokus på hvor de skal gå hen, hvis det brænder eller røgalarmen går. Små børn skal ikke slukke ild eller lede efter forældre inde i huset.